Научете се как да бъдете гъвкави

Казва се, че колкото по-добре разбирате нещо—причини и следствия, възможности и ограничения—толкова по-лесно е за вас да промените нещата, за да отговарят на вашите специфични нужди. Животът с диабет не е по-различен. Колкото повече знаете как кръвната захар въздейства на тялото и как диетата, спортуването и други фактори ви въздействат специфично, толкова по-лесно ще бъде да се адаптирате към промените във вашия ден. Това може да бъде особено полезно, ако професията ви изисква да работите дълги часове или да пътувате често, имате малки деца в къщи или ако графикът ви винаги се променя.

 

Трябва да започнете от позиция на силата. Колкото по-строг е вашият контрол и колкото сте по-организирани, толкова повече свобода на действие ще имате.

 

Честата проверка на кръвната ви захар, особено ако сте стресирани или с променящ се график, е надежден начин да се гарантира, че се придържате в рамките на границите на вашия план за самостоятелен контрол. По-добре е да знаете дали трябва да се разходите около блока или да изядете закуска преди да имате висок или нисък резултат за кръвната захар.

 

Като поддържате точни резултати за кръвната захар и наблюдавате за тенденции, това може да ви помогне да прогнозирате как ще ви се отрази пътуването, спортът, липсата на сън и храненето извън дома. Като знаете своя план за хранене, ще бъде по-лесно да се храните добре в почти всеки ресторант или летище в света.

 

Развиване на партньорство с вашия медицински екип също ще помогне да се гарантира, че вие сте експерт по диабета. Можете да използвате тези експертни познания да работят за вас всеки ден, гарантирайки, че ще се чувствате добре, независимо дали графикът ви е пренатоварен или по-тих и спокоен.