Толкова много се знае за диабета и контрола на кръвната захар, че днес повечето жени с диабет могат да имат безопасна бременност и здрави бебета. Вие също можете, като включите вашия медицински екип още в началото при планирането на вашата бременност.
Жените с диабет са със завишен риск от някои усложнения, свързани с бременността. Според Американската диабетна асоциация (ADA), по-вероятно е те да изпитат токсемия или прееклампсия. Те също са склонни да имат по-големи бебета, тъй като допълнителната кръвна захар, която предават на плода, се съхранява като мазнини. Ето защо те имат три до четири пъти по-висока честота на раждане с цезарово сечение от общото население.

Когато започнете да планирате вашата бременност, ето някои неща, които да имате предвид:

 

Внимателно планирайте във времето вашата бременност.

Първите няколко седмици са критични за развитието на бебето, затова вие ще искате да сте сигурни, че вашето бебе не получава преждевременно твърде много кръвна захар. Вашият лекар може да ви помогне да изберете правилното време—когато в продължение на три до шест месеца сте имали добър контрол на кръвната захар, всякакви проблеми с очите са стабилизирани и сте имали време да вземате пренатални витамини.

 

Изберете медицински екип, който разбира диабета.

Акушер гинеколог, който специализира във високо рискова бременност и който има опит с жените с диабет, може да ви преведе през зачеване, бременност и раждане. Вашият педиатър трябва също да има опит в лечението на деца и майки с диабет.

 

Разговаряйте с вашия лекар за медикаментите.

Ако за лечението на вашия диабет приемате орални медикаменти, вашият лекар може да реши да преминете към инсулин преди да забременеете.

 

Регулирайте вашата диета, нивото на активност и инсулиновата доза.

Възможно е по време на вашата бременност да има нужда от корекции за адаптиране към вашето променящо се тяло. Например, възможно е калорийният ви прием да трябва да се увеличи по време на втория триместър, за да помогне на бебето ви да расте. Разговаряйте с вашия акушер гинеколог, първичен лекар и диетолог, и те ще ви помогнат да се придържате към плана.

Дори и ако планирате да имате бебе в бъдещето, здравата бременност започва още днес. Уверете се, че се грижите за себе си по възможно най-добрия начин, като правилно контролирате нивата на кръвната си захар.