Въпреки че мъжете и жените имат общи неща, когато става въпрос за диабет, има също и някои уникални различия.
Е, как високата кръвна захар и свързаните с диабета усложнения могат да засягат жените по различен начин? И как ви влияе диабет в сравнение с общата популация от жени?

 

  • Неконтролираната кръвна захар може да доведе до нередовни менструации.
  • Възможно е по-често да изпитвате вагинални или гъбични инфекции, тъй като допълнителната захар във вашата кръв прави по-добра среда за тях. Ако се остави нелекувана, тя може също да доведе до инфекции на пикочните пътища.
  • Често за вагиналната сухота или дискомфорт могат да допринесат продуктите на водна основа, изписвани без рецепта.
  • Преди да забременеете се уверете, че кръвната ви захар се контролира правилно, след това действайте в тясно сътрудничество с вашия гинеколог. Може да успеете да осуетите увеличен риск от усложнения по време на бременността.
  • Жените са с по-висок риск от диабетна кетоацидоза. Кетоацидозата се причинява от твърде малко инсулин в системата—от повишена резистентност към инсулин, недостатъчни дози или други причини—допускайки кетоните (отровни странични продукти от метаболизма на мазнините) да навлязат в кръвта.

 

Лекарите разбират важността на превенцията и лечението на тези проблеми. Така че не се страхувайте да споделите всичко, за което си помислите—вашият лекар е за това.