Захарният Диабет е хронично смущение, което се характеризира с високи нива на кръвната захар поради неефективна секреция на инсулин или действие на инсулина, или и двете.

Има два основни типа диабет: Тип 1 и Тип 2

 

Диабет Тип 1

Е най- често срещаната причина за диабет при децата и младите хора. Диабет Тип 1 се дължи на остър недостиг на инсулин и има фатален край, ако не се инжектира инсулин през целия живот.

Това е автоимунно заболяване, при което собствената имунна система на тялото атакува клетките на панкреаса, произвеждащи индулин (бета клетките) и ги унищожава.

Без лечение с инсулин, болестта се развива до животозастрашаващото състояние, характеризиращо се с дехидратация и натрупване на киселини в кръвта – Кетоацидоза.

 

Диабет Тип 2

Става все по- често явление при младите хора, поради липсата на движение, наднормено тегло и затлъстяване. Наследствеността играе голяма роля при Диабет тип 2, като причината за това е недостатъчното производство на инсулин и резистентността към инсулина в тялото. Лечението се осъществява чрез диета и спорт и/или таблетки и/или инсулинови инжекции.

Заболяваемостта с Диабет Тип 1 и тип 2 при децата и младежите нараства всяка година.

 

Признаци и симптоми при диагностициране:

 

• Често уриниране
• Летаргия
• Прекомерна жажда
• Отслабване

 

Лечение на Диабет тип 1

Инсулиновите инжекции не лекуват, но са лечение, което никога не трябва да се спира/пропуска.

Инсулинът се инжектира в мастната тъкан на стомаха, в горната част на ръката или бедрата, с много тънки игли и инсулинови писалки или спринцовки.

 

Ефект от инсулина: Инсулинът занижава нивата на кръвна захар, като премества захарта от кръвта в мускулните и мозъчните клетки, където тя се превръща в енергия.

 

Ежедневно инжектиране на инсулин

Инсулиновите дози, часовете и честотата на инжекциите, са различни при всеки индивид.

Много малки деца имат две инжекции дневно, една преди закуска и една- преди вечеря.

За да се контролира по- добре диабета, нарастващ брой деца и младежи имат 3- 5 инсулинови инжекции на ден, поради което се нуждаят от поставянето на обедна инжекция в училище. Не се очаква от служителите да поставят инжекции, но те могат да бъдат помолени да контролират по- малките деца при инжектирането и да осигурят подходящо място в училището, където да се слагат инжекциите.